Румен Желев: Промените в Закона за горите няма да решат проблема с незаконната сеч

23:38, 23 юни 15 25 730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Промените в Закона за горите няма да доведат до спиране на незаконната сеч. Със сигурност обаче ще я намалят“. Това каза Румен Желев от ПП ГЕРБ на дебат по темата за незаконната сеч у нас и предстоящите промени в Закона за горите. Инициативата е на „Зелени закони“, които отново припомниха на присъстващите граждани кои са най-честите форми на бракониерство и как те самите да се включат в борбата с незаконната сеч. Акцентът на организираната от тях среща обаче беше мнението и предложенията на депутати от различни парламентарно представени партии.

Румен Желев от ГЕРБ заяви, че одобрява промените в закона, тъй като промените са насочени към превенцията, контрола и опазването на горите. Според него обаче, за да бъдат ефективни текстовете трябва да са категорични, ясни и да се прилагат еднозначно.

Проектът за изменение на Закона за горите, изготвен към юни 2015 г от Министерски съвет, предвижда промени свързани с контрола върху добива и съответно движението на дървесина. Забранява извършването на сеч през тъмната част на денонощието, като по този начин се ограничава възможността за нерегламентирани посегателства.

Втората важна промяна, която се предвижда в тази насока, е въвеждането на разпоредба, с която се предвижда задължение моторните превозни средства, превозващи дървесина, да бъдат снабдени с GPS устройства, като по този начин се очаква да се постигне ефективен контрол при транспортирането на тази суровина. Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде  инсталирана система за видео наблюдение с цел превантивен, текущ и последващ контрол.

Измененията ще направят закона по-ефективен, но няма да решат проблема с наказанията, смята депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев, като сподели своя личен опит за незаконната сеч в Софийска област.

„По-големият проблем е спазването на закона, разкриването на нарушителите и ролята на прокуратурата. За съжаление тук имаме едно разкъсване на нишката и това води до чувство за безнаказаност на хората, които извършват безчинства в горите. Хора са ме сезирали неколкократно, че са залавяни камиони с незаконна дървесина, полицията идва и пише актове. Стига се до прокуратурата и после нищо. Така че, какъвто и закон да се приеме, ако не се приложи на практика, няма да има никакъв ефект“, каза Делчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама