ВАС критикува промените в Конституцията

20:15, 29 юни 15 25 1232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В навечерието на първото заседание на Временната парламентарната комисия за обсъждане на изменение и допълнение на Конституцията, Върховният административен съд (ВАС) излезе със становище по предлаганите от управляващите текстове. В него ВАС остро критикува проекта за промени на Конституцията.

ВАС смята, че промените могат да бъдат направени само със свикване на Велико народно събрание, тъй като те засягат формата на държавно управление. Критиките са насочени към това, че изпълнителната власт се опитва да контролира съдебната, както и че се създава опасна възможност всеки следващ парламент да си създава своя съдебна власт с избор на нов ВСС. Някои от предложенията от ВАС дори определят като "екзотични схващания" на вносителя - правосъдният министър Христо Иванов, с някои поправки на депутатите от управляващите партии.

Върховните съдии се позовават на няколко решения на Конституционния съд, според които въпросите за промяна във формата на държавно устройство и на държавно управление са в правомощията на Великото народно събрание. Според тях формата на държавно управление се определя не само от характера на държавата като парламентарна или президентска република или монархия, а в нея се включва и изградената система от всички основни конституционни институции, които доразвиват парламентаризма, тяхното съществуване, мястото им в съответната власт, организацията, условията, начина на формиране и мандата им. Следователно, за да има промяна в някоя от тези институции, трябва Велико народно събрание.

От ВАС са против паритета на прокурорската и парламентарната квота в колегията на прокурорите, трябвало да са повече прокурорите. Според тях преобладаващата парламентарна квота в прокурорската колегия противоречи на стратегията за съдебна реформа. В това ВАС вижда опасения от поставяне в зависимост на професионалната квота в колегията от политическата чрез блокиращата й квота.

ВАС критикуват и намаляването на мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Намаляването на мандата на ВСС според тях от 5 на 4 години го изравнява с този на парламента  и създава предпоставки за зависимост от съдебната власт, а също е и в нарушение на основните принципи - разделение и независимост на властите, посочват още от ВАС.

Върховните съдии са и против премахването на тайния вот при взимането на решения във ВСС. Според тях това ще постави членовете на ВСС в зависимост от тези, които ги избират.

"Подобно изменение цели преди всичко контрол върху членовете на политическата квота, които следва също да бъдат независими и безпристрастни, но създава и потенциален риск от осъществяване на натиск и контрол върху членовете на ВСС от професионалните квоти."

Цялата становище на Върховния административен съд вижте тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама