Кунева иска анализ на търговското споразумение между ЕС и САЩ

21:14, 29 юни 15 25 813 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът по европейските въпроси (СЕВ) започва серия от обсъждания на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между Европейския съюз и САЩ за свободна търговия, съобщи правителствената пресслужба.

До следващия понеделник министерството на икономиката трябва да представи пред СЕВ информация за изготвените до момента анализи за ефекта върху България в различните области на споразумението, като земеделие, малки и средни предприятия, инвестиции, права на работниците, възможности за арбитраж, инвестиции, износ.

На следващото си заседание СЕВ ще определи ползите и негативите за страната ни от прилагането на ТТИП, след като разгледа получената информация.

Засилването на негативните обществени настроения срещу проекта както в България, така и в редица други европейски държави изисква подобен обективен анализ да бъде представен на гражданите, коментира вицепремиерът Меглена Кунева, която ръководи Съвета. Тя настоява за взаимодействие по темата между различните министерства.

Миналата седмица вицепремиерът Ивайло Калфин не одобри Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции, като заяви, че във вида му до момента има повече вреди, отколкото ползи и че то трябва да се анализира на правителствено ниво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама