Обвиниха депутат от Патриотичния фронт в етническа дискриминация

13:26, 01 юли 15 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първи специализиран заседателен състав на Комисията за защита от дискриминацията, третиращ жалбите по етнически и расови признаци, е образувал преписка срещу народния представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова. Жалбата е от Сениха Ахмед от гр. Завет, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Поводът е участие на Петрова в предаване на Нова телевизия, където е коментиран казусът „деца раждат деца“. Според жалбоподателя, в изказването си народният представител е дискриминирал ромската общност, цитирайки данни от изследване на Центъра за демографска политика – непълнолетна ромка с 3 деца може да вземе около 1500 лв. от социални помощи.

„Този вид дискусии се възприемат от ромите като тормоз на етническа основа по смисъла на Закона за защита от дискриминация, създават заплаха и нагнетяват чувство на несигурност, унижение, страх и отчуждение от обществото“, посочва в сигнала си гражданката Семиха Ахмед.

„Моето изказване, видно от видеозаписа на предаването, е базирано на изнесени още през 2013 г. данни на Центъра за демографска политика. Те са от извършено изследване от неправителствената организация и авторите му са оповестили резултата публично, като това е намерило отражение в редица национални и регионални печатни и електронни медии. Възниква логичният въпрос защо будната гражданка, инициирала настоящото производство, не е подала сигнал тогава, а прави това едва сега. Данните са едни и същи, оформлението и звученето им – също“, се казва в писменото становище на Султанка Петрова до комисията.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама