Етнографски музей на открито се провежда тази седмица в София (снимки)

14:14, 01 юли 15 / Култура 25 762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Етнографски музей на открито представлява „Панаирът на занаятите”, с тази разлика, че експонатите могат да бъдат закупени. Панаирът се провежда тази седмица пред Музея за история на София - бившата Централна баня. На панаира са показани традиционни български занаяти, като ножарство, бижутерия, керамика, кожена пластика, ковано желязо, работа с благородни метали, тъкачество, бродерия, а майсторите разказват с охота и демонстират изкуството си.

В шатрите традиционните занаяти са съчетани и с модерните приложни изкуства. Застъпени са съвременните материали като полимерната глина, с която майсторите създават разнообразни по цвят и форма бижута. А дизайнера Тони Ким се е ориентирала към рециклирането на пластмасови изделия и демонстрира ефектни бижута и чанти, направени от парчета от бутилки.

Това не е търговско изложение. „Панаирът на занаятите” дава възможност на посетителите да разговарят със самите майстори-занаятчии и да научат повече и за начина на изработване на произведенията и за специфичните особености на уникатите, които могат да закупят.  

Няма два еднакви ножа на изложението. Напластените слоеве стомана при изработката им превръщат в уникат не само дръжките, а и самите остриета на ножовете. Изработването на сребърните гривни от една единствена нишка е сложен процес и майсторите, които владеят това изкуство са малцина. Ръчнобродираните ризи също имат своята история и всяка шевица носи послание. Добре е човек да знае посланието на дрехата, която облича.

Панаирът може да бъде посетен до 3-ти юли всеки ден от 10,00 до 20,00 часа. Организатори са Българската Търговска Камара Сан Франциско, Национална занаятчийска камара и Общинският културен институт "Музей за история на София". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама