ДАНС: Разбит е канал за нелегална миграция от Близкия изток към България

15:39, 01 юли 15 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днешната съвместна спецакция на ДАНС, СДВР, ГДБОП и Дирекция „Миграция” на МВР е разбила канал за нелегална миграция от Близкия изток към България и Западна Европа. Предотвратено е прехвърляне на голям брой чужденци, произхождащи от Афганистан и Сирия, които е трябвало да преминат границата с Турция, съобщиха от ДАНС.

Организаторите на канала са петима чужденци от иракски и сирийски произход. Четирима от тях са задържани при операцията, а петият към момента е извън страната, откъдето е набирал имигранти за прехвърляне в България.

Установено е, че нелегалната мрежа е акумулирала значителни финансови средства от незаконната си дейност. Организаторите на канала са поддържали висок стандарт на живот, притежавали са значителни финансови средства, луксозни автомобили и скъпи недвижими имоти.

Дейността на мрежата е създала предпоставки за застрашаване на националната сигурност поради риск от проникване на чужденци от рискови региони, потенциално свързани с терористична и екстремистка дейност.

Със заповед на председателя на ДАНС Димитър Георгиев на организаторите на канала са наложено отнемане на правото на пребиваване в България, принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок от пет години.

При операцията са извършени проверки на общо 17 адреса по предварителна информация за настаняване на нелегални имигранти. Проверени са 81 чужди граждани. Установено е, че 27 от тях са незаконно пребиваващи в страната лица. В районни управления на МВР са отведени 20 лица и се работи по установяване на самоличността им. На Държавна агенция „Бежанци” са предадени 5 деца и двамата им родители.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама