Пак се заговори за ограничения за млади шофьори

17:42, 01 юли 15 / Политика 25 638 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Темата за ограничения за млади шофьори може отново да излезе на дневен ред. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов (Реформаторски блок) сподели своята идея за ограничение в големината на двигателите на автомобилите, които новите шофьори могат да управляват. Подобни мерки бяха обсъждани и преди, като ограничението бе сложена на 1600 кубика, но в крайна сметка не бяха приети.

Според Атанасов то трябва да важи за шофьори, които нямат между 3 и 5 години стаж зад волана. Като мотив, той посочи свой "анализ на публични данни", че по-голямата част от катастрофите стават на междуселски пътища с млади или неправоспособни шофьори. Според него това показва още, че там няма контрол от страна на органите на реда. 

В последните години многократно бяха лансирани идеи за рестрикции за младите шофьори. Сред тях бе предложението те да не могат да карат на магистрали или да им се въведе ограничение от 90 км/ч. Имаше и идеи да карат само с придружител, както и да не могат да сядат зад волана през нощта. Бяха обсъждани и проектопромени за ограничение в кубатурата на двигателите. Но нито едно от тези предложения не влезе в сила.

Той се обяви още за ремонт на Наказателно-процесуалния кодекс в частта за досъдебното производство. "В момента няма състезателен елемент, те не си вършат добре работата и после оставят съда да събира доказателства, да търси свидетели и т.н. И това забавя съдебния процес", каза ген. Атанасов. Мнението му бе подкрепено и от главния секретар на МВР Георги Костов. По-рано днес премиерът Бойко Борисов също поиска законодателни мерки, които да ускорят издаването на присъди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама