Премиерът иска по-бързо наказателно производство

20:14, 01 юли 15 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов от министрите да изготвят законови промени за по-бърз наказателен процес, става ясно от стенограмата на днешното заседание на кабинета. Той е призовал „правейки правосъдна реформа, да използваме случая да съкратим и процеса“.

„МВР отчита статистика, че задържа повече, арестува повече, разкрива повече, но ако тази статистика се интерполира върху издадените в следствие на това присъди, се оказва, че те са пренебрежимо малки, в никакви дори значими проценти“, посочва Борисов.

За пример посочва случая на магистрала „Струма” - "човек с над двадесет и кусур престъпления извършени, висящи дела, а такива са всички крадци на автомобили. Такива са всички крадци извършващи апартаментски кражби с по 10- 20 - 30 висящи дела с години". „Повтарям, МВР понеже ги е заловила, си отчита статистика за разкриваемост, но хората не усещат това, защото те всъщност са си на улицата, те са си свободни“.

Според него трябва да се направи така, че когато някой кара с превишена скорост веднага да му се отнема книжката, а не да текат дела по 2-3 години, докато не мине давност. Критикува и факта, че за част от престъпленията три инстанции са твърде много, защото минават години, докато се решат.

„Повтарям, ако седнете правосъдието и МВР и видите колко висящи дела има особено на крадците на автомобили и на апартаментски кражби и се точат с години, години, години и няма ефективна присъда, ще ви стане просто зле“, казва Борисов.

Според него липсата на бързо наказание разлага обществото. „Така че много те моля на фона на всичко, и това да върви паралелно, защото това ще даде веднага ефект“, обръща се той към правосъдния министър Христо Иванов.

От своя страна министърът посочва, че е искал от главния прокурор и председателя на ВКС да посочат конкретните области, където трябва да се „пипне“. „Ако те нямат възможност това нещо да го направят, ние ще намерим начин да започне работа по това, защото съм напълно съгласен, че няма да можем да говорим за пълноценна съдебна реформа без тези неща“, посочва Иванов. Допълва обаче, че трябва да се работи и по изграждането на капацитет в МВР за събирането на годни доказателства.

Борисов пък, уточнявайки, че не поправя, а съветва министъра, обобщава, че съдиите и прокурорите могат да помогнат, но заръчва на Иванов утре с колегите си Владислав Горанов и Румяна Бъчварова да подготвят промените.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама