Граждани отново се вдигнаха срещу проекта за кръговото на „България“ и „Гешов“

21:13, 01 юли 15 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази вечер граждани от столичния квартал „Хиподрума“ и неправителствени организации организираха дискусия за предстоящото построяване на висящо кръгово кръстовище на бул. „България“ и бул. „Акад. Иван Гешов“.

Хората се събраха, за да поговорят как да процедират за напред, тъй като всички дела водени срещу проекта за кръстовището до сега са спечелени от Столичната община.

Един от организаторите на срещата Веселин Кирев, обясни пред София Topnovini.bg, че проблемите с проекта датират още от 2009 година, когато той е бил предложен и приет. По думите му още тогава никой не се е допитал до гражданите как ще е най-удобно кръстовището за тах, нито пък е бил направен конкурс за изпълнител.

Жалбите без успех

„Възраженията ни от 2013 год. насам не бяха приети по ниаккъв начин. Имаше и проблем с разпространението на информация. Оказа се, че много хора в квартала не знаят какъв е проектът. Има една картинка, която е поставена от двете страни на кръстовището, но на практика те не знаят повече подробности за това какво се предвижда“, посочи Кирев.

Той обясни, че през 2014 година Столичният общиснки съвет е приел устройствен план, който е бил обжалван в съда, но обжалването не е било прието, с аргумента, че гражданите не са заинтересовани що се касае до подобни проекти.

“Другото важно нещо за нас е, че за проектите не беше взето предвид изграждане на метрото и на метростанция там. На практика кръстовището се случва преди да бъде приет общия устройствен план предвиден за метрото. В момента фигурира съвсем различно решение с две минимални намеси. Това, което се предлага на практика изобщо не е това, което е заложено в общия устройствен план, като проект и на практика се разминават двете“, каза още той.

"Митовете", че кръстощето ще облекчи трафика

По думите на Мариела Маламатенова, която също е инициатор на срещатата, генералният план за организация на движението от 2012 година дава съвсем различна идея за това кръстовище .Според нея идеята била да се оптимизира трафикът с интелигентни системи за управление на светофарите.

„Ние не смятаме, че това кръстовище ще облекчи трафика, тъй като така колите ще се събират на следващия светофар и ще стане още по зле. Направихме едно експертно преброяване на трафика на кръстовището данните са, че в момента от там в пиковия час между 8 и 9 минават около 7200 автомобила, а очакванията на общината до 2020 година са да преминават над 9000 автомобила. Това на практика оборва тезата на общината, че с построяането на кръстовището ще се намали замърсяването“, обясняват недоволните граждани.

Страховете на жителите на квартала

Хората в квартала имат и други страхове. Според тях има проблем и с конструкцията на проекта. По думите им пилонът, който се предвижда да държи тази кръгова конструкция ще легне в коритото на Боянска река, която минава точно там.

„Когато изразихме тези притеснения в общината, те ни отговориха, че няма проблеми и не дават отговор за това. Сериозно сме притеснени от факта, че СО проектанта се хвалят, че такава конструкция над река се прави за първи път в световен мащаб, а ние точно от това се притесняваме. В чужбина подобни висящи кръгови кръстиовища а правени за пешеходци в Шанхай и за велосипедистив Айндховен. Тук ще е за автомобили и за тежък трафик. Не знаем дали цялата конструкция в бъдеще няма да има сериозни проблеми и как се мисли в тази посока“ изрази притеснение Кирев.

Организаторите обясняват, че целта на срещата е да бъдат информирани гражданите какво ще се случва.

„Искаме да получим обратна връзка с всички граждани, които не подкрепят проекта.Ще направим и подписка, за да може да се видят и други предложения и алтернативи и отново ще я внесем в общината“, категорични са те.

Очаква се изграждането на висящото кръстовище да започне преди края на тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама