Вицепремиерът Кунева организира дебат за европейските антикорупционни практики

07:51, 02 юли 15 / Политика 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева организира в петък дискусия за целите, предизвикателствата и добрите практики в превенцията и борбата с корупцията.  В рамките на дискусията ще бъде представен опитът на Хърватия и Полша, две от новите държави-членки на ЕС, които отбелязват значителен напредък в борбата с корупцията и ще бъдат обсъдени възможностите за пренасяне на част от тези добри практики в България.

Гост-лектори на конференцията ще бъдат г-н Павел Войтуник, председател на Централното антикорупционно бюро на Полша и г-н Марин Мърчела, член на Върховния съд на Хърватия и председател на ГРЕКО. На събитието ще присъства и министърът на правосъдието Христо Иванов. Поканени са представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, неправителствения сектор и академичните среди.

В момента българското правителството е в процес на цялостно преразглеждане на антикорупционното законодателство на страната. Тази седмица в Народното събрание беше внесен от Министерския съвет Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Целта е в началото на 2016 г. в България да заработи Национално бюро за предотвратяване на корупцията.

Дискусията е част от инициативата на вицепремиера „Европейски дебати“, която има за цел да популяризира европейските политики сред българското общество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама