В бежанските центрове има 1300 свободни места

10:15, 02 юли 15 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1300 са свободните места за настаняване на бежанци вцентровете у нас, като има възможност в кризисна ситуация за осигуряване на още 1000.Това съобщи председателят на Държавната агенция забежнците Никола Кадаков пред агенция „Фокус“.

От началото на годината 6000 души са подали молба за закрила, като това е два пъти повече в сравнение с предходната година. По думите му, очаква се до края на годината броят да надвиши 13 000 души.

На въпрос за битовите условия в центровете Казаков призна, че „има още какво да се желае“. Той каза, че от днес започва назначаването на нови лекари в агенцията.

„Един от най-сериозните проблеми пред бежанците, това е непознаването, незнаенето на езика на държавата, която ги приема. В приетата наскоро стратегия за „Миграция, убежище и интеграция“ има редица дейности, които са залегнали с цел интегриране на бежанците, на получилите закрила“, обясни Казаков. По думите му на първо място е изучаването на езика.

„Още докато са в процедура по получаване на закрила, те ще изучават езика в центровете на агенцията за бежанците. След като получат закрила ще бъдат обучавани по отделни други програми“, добави Никола Казаков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама