Българската банка за развитие получи заем от 150 млн. лв. за саниране

16:45, 02 юли 15 / Политика 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа е одобрил отпускането на 150 млн. евро на Българска банка за развитие (ББР). Средствата ще бъдат използвани за реализирането на Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, за която са предвидени общо 1 млрд. лева, съобщиха ББР.  

Във връзка с подготовката на споразумението за заем, на посещение в България е гуверньорът и вицегуверньорът на Банката за развитие на Съвета на Европа Ролф Венцел и Миколай Дотиелевич. Споразумението е първа стъпка в процеса по осигуряване на нисколихвен финансов ресурс за реализиране на програмата за саниране срещу издадената от държавата гаранция. ББР води активни преговори за сключване на заемни споразумения с още две големи международни финансови институции.

Националната програма за енергийна ефективност беше приета с решение на Министерския съвет от 27 януари 2015 г. Тя предвижда предоставянето на безвъзмездна финансова помощ на собствениците на частни жилищни панелни сгради с не по-малко от 36 апартамента. Програмата ще спомогне за намаляване на разходите за електроенергия на домакинствата, както и за удължаване на жизнения цикъл на сградите. 1201 искания за финансиране на сдружения на собственици  подадени в ББР към 30 юни 2015 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама