Борислав Сандов: Може радиоактивни изотопи да стигнат до тук след пожара в „Чернобил", но не е опасно

22:16, 02 юли 15 25 762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заради различните информации, по повод евентуалното повишаване на радиационния фон заради пожара при „Чернобил”, от партия „Зелените”, Борислав Сандов публикува в личния си профил във Фейсбук, експертното си мнение „в полза на обектвността”.

Във връзка с пожара в Чернобил от последните дни, следва да направя някои уточнения, които да са в полза на обективността. В началото е редно да се отбележи, че не се очаква завишаване на радиационния фон в България, но е възможно малки количества от радиоактивни изотопи, като цезий 137 да достигнат нашата страна, поради посоката на въздушните маси, пише Сандов.

Пожарът е в горите, разположени в изолираната зона, но все пак е далеч от централата, което не поражда голям риск за ескалиране на проблема и драстично завишаване на количествата радиационни елементи в атмосферата. Редно е да се знае, че районът се нарича Чернобил, града около ядрената централа - Припят, но самата централа е АЕЦ Ленин, което перманентно и умишлено се пропуска, посочва той. 

Колкото до тревогата, тя засега е най-вече към местата около пожара. За България и другите страни тази тревога е свързана с риска за разрастване на пожара и достигането в непосредствена близост до саркофага на АЕЦ Ленин. Последните данни са, че пожарът е локализиран и е в процес на погасяване, се казва в обръщенията.

За хората в района на пожара, както и за онези, които все пак желаят да вземат някакви превантивни мерки, при изотопите на цезий и стронций се препоръчва превенция с калий и калций, каквито натурални продукти са масово разпространени, завършва публикацията си Сандов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама