Всеки трети асансьор е без документация за състоянието му

20:58, 03 юли 15 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всеки трети асансьор в България е без каквато и да е документация за собственост или за състоянието му. Това обяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която е на посещение в Русе, предаде репортер на Topnovini.bg.

Тя уточни, че в момента много усилено се събира документацията на всички асансьори в страната. Оказва се обаче, че над 30% от блоковете в България не могат да предоставят информация за подемната машина в сградата.

Везиева каза още, че следващият месец ще бъде направено промотиране на електронния регистър на асансьорите. Целта е той да бъде натоварен с информация, за да се види дали ще се появят грешки или проблеми. През октомври пък трябва да заработи официално.

Създаването на електронния регистър бе породено от зачестилите случаи с инциденти с асансьори. Последният трагичен инцидент в София беше от средата на януари, когато възрастен мъж падна в шахтата, след като отворил вратата на асансьора, но не забелязал, че него го няма.

На 19 октомври миналата година пък 53-годишен мъж намери смъртта си, падайки също в шахтата на асансьор в блок в столичния квартал "Гео Милев”. Два месеца по-рано при пропадане на асансьор на бул. "Цариградско шосе", отново в София, почина 49-годишна жена, а друга пострада сериозно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама