Протестиращите срещу ТПТИ в София: НАТО, ЕС, МВФ – всичко да се измете

21:42, 04 юли 15 / Политика 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 40 човека тръгнаха на протестно шествие в центъра на столицата, предаде репортер на София topnovini.bg. Протестът срещу ТПТИ и СЕТА започна пред сградата на ЕК в София. Демонстрантите отново се обявиха срещу Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и Европа. Според тях, това ще бъде пагубно за средната класа и ще доведе до загуба на работни места. Еко активистите са категорично против вредната храна, която ще залее Европа.

„Става дума за тези арбитражни съдилища, в които инвеститорите могат да съдят държави за пропуснати ползи, за уеднаквяване на законодателството от двете страни на океана, което ще доведе до занижаване на стандартите, свързани с опазването на околната среда. В САЩ в момента са доста толерантни към замърсяването и вредните хранителни продукти“, коментира еко активистът Лилия Костова.

"Притеснява ни и загубата на работни места. Хората ще са принудени да се откажат от привилегиите си, за да запазят работни места. Това се случи вече след споразумението за свободна търговия между Мексико, САЩ и Канада. То действа вече 20 години, а резултатите са. Не са особено оптимистични за средната класа“, убедена е Костова.

Шествието се отправи по ул. „Г.С. Раковски“, през Министерството на икономиката, Народното събрание, за да стигне до ул. „Сан Стефано“, където е сградата на БТН. Интересно беше развитието на протеста, когато демонстрантите спряха пред паметника на „Цар Освободител“, където беше прочетена Декларацията за независимостта на САЩ, която акцентира върху правата на човека. С това активистите искаха да покажат, че техният протест е отправен не срещу обикновените американски граждани, а срещу корпорациите. Въпреки този мотив, половината от присъстващите си тръгнаха.

Шествието се отправи към сградата на БНТ. Протестиращите обясниха, че крайната точка на протеста и точно там, защото искат да призоват журналистите за повече ясното около условията на ТПТИ, които според тях са неизвестни за обществото.

Много от присъстващите не обясниха защо са на протеста. Лозунгите, както и хората, бяха разнообразни. Сред познатите лица беше Йоло Денев с призив към революция и активисти срещу добива на шистов газ. Въпреки позицията, на която държаха демонстрантите, центърът на протеста постепенно се измести, когато започнаха скандиранията. „НАТО, ЕС, МВФ – всичко да се измете“ и „Ципрас“, „НАТО – вън“, „Путин“, а възрастна жена залепи на сградата на телевизията плакат с текст „Солидарност за Гърция“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама