Диков: Новият проект за Борисовата градина отоговаря точно на очакванията на софиянци

15:06, 05 юли 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Журито направи своя избор за Борисовата градина. Според мен проектът, който беше избран до голяма степен прилича на очаканията на софиянци. Той е доста консервативен проект, който основно набляга на развитието на зелените пространстава и възстановчване на парковата функция на редица площи, които или не се използват или бяха завзети в годините между 1995 и 2005“. Това каза в ефира на БНР главният архитект на София Петър Диков, броени дни след избирането на проект за реконструкция на столичната Борисова градина.

Диков посочи, че темата за Борисовата градина те първа ще бъдеобсъдена  с гражданите.

„За съжаление влязохме наистина в този предизборен период. Не че устройството на територията не е политика и не е въпрос на коментар на избори, но тук специално за тази тема малко преминаваме на едно ниво, което отива към манипулация, което мисля, че не е коректно“, коментира архитектът, по повод недоволството на граждани, че проектът предвижда преместването на конната база от Борисовата градина

Диков обясни, че Столичничят общински съвет има три решения, с които се обявява желание на общината да възстанови публичния характер на завзетите по някаква процедура терени, като част от „Борисовата градина“, но нито едно от тези три решения не било изпълнено.

Той уточни, че една от основните причини е липсата на план. По думите му, конституцията е определила, че частната собственост е „свещена и неприкосновена“. Единствения начин, по който може да бъде отчуждена, е под силата на подробен устройствен план.

“Затова планът е много важен механизъм за възстановяване на собствеността и на правата на столичани, през възстановяване на общинската публична собственост над „Борисовата градина“, за да може тя да се съхрани и развие като главен градски парк”, посочи още главният архитект на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама