Преговорите между полицейските синдикати и МВР буксуват

15:40, 05 юли 15 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представителите на Синдикалната федерация на служителите на министерството на вътрешните работи (СФСМВР) ще прекратят по принуда преговорите с управляващите и ще възобновят исканията за оставки в управляващия орган на МВР, ако до петък, 10 юли, не се състои втори официален кръг на преговори, в който да се разгледа състоянието на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Това е решението на Управителния съвет на СФСМВР, което сподели председателят му Валентин Попов на брифинг пред Народното събрание, където е протестният палатков лагер на служителите, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Преговорите ще могат да бъдат възобновени единствено по тази тема, отбеляза Попов. В същото време служителите на МВР ще се обърнат пряко към министър-председателя Бойко Борисов, за да се решат проблемите с негова намеса, отбеляза още председателят на СФСМВР.

На 25 юли в София служителите на МВР ще излязат на митинг, който все още не е ясно дали ще е протестен или митинг – концерт.

„Едва ли оставката на министъра ще реши проблемите, но министър, който не полага достатъчно усилия да реши проблемите, не виждам какво друго може да очаква от нас“, каза по повод въпрос на журналист председателят Валентин Попов.

„Чухме няколко неща през последните дни от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и определено се налага да ги коментираме, защото там има няколко неточности“, каза по време на брифинга Попов.

От СФСМВР заявиха, че не е извършена административна реформа в техните структури, а е извършен по-скоро опит за „реформа на парче“. В резултат на това са били намалени свободни щатни места, но уточняват, че това са работни позиции за полицаи, пожарникари и спасители, а не за административни служители.

Очаква се това да доведе до редуциране на спасителните групи от 32 на брой до 8 по-крупни отряда. Под въпрос е какво ще се случи с останалите служители и по какъв начин отрядите ще поемат контрола над всички територии, по които са работили 32-те групи, изрази притеснението на всички служители председателят на СФСМВР.

Все още няма и наредба за пожарогасителни и спасителни дейности, посочи той.

Минималният числен състав на пожарникарските екипи, който трябва да бъде определен от министър Бъчварова по Закона за МВР, не е променен от двама на трима, е другата неточност.

Служителите не са получили и нови униформи, както е било обещано.

„Чухме, че синдикатите в МВР имали консултативни и съвещателни функции“, възмути се Попов и посочи, че функцията на СФСМВР, която е определена и по съдебен път, е да защитава интересите на членовете си.

„В момента службата е заложник на некомпетентни администратори“ се казва в становище на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“.

Протестните действия на МВР-служителите не са спирани вече повече от 20 дни.

По-рано днес от СФСМВР поднесоха цветя по повод професионалния си празник пред паметника на Незнайния войн, почитайки загиналите свои колеги по време на служба, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама