Бизнесът между България и Гърция ще пострада, според Томас Лафчис

18:51, 05 юли 15 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Големите икономисти предвиждат още по-голяма катастрофа“, коментира кризата в Гърция българският и гръцки бизнесмен Томас Лафчис в ефира на БиТиВи.

Гръцкото правителство не е причината за кризата в страната, каза той, като уточни, че то със сигурност е допуснало грешки.

„Става въпрос за една битка против правителството“, допълни Лафчис.

Над 150 – 200 хил. българи работят в Гърция. Те със сигурност ще бъдат засегнати. Има и изключително много хора, които работят в гръцките предприятия в България и няма начин това да не се отразява на бизнеса между двете държави, коментира Лафчис последиците за нашата страна.

Според него „абсолютно не е вярно, че няма лишения в Гърция. Той посочи, че спазването на всичко, което е искало правителството през последните пет години, е довело до спад на икономиката с 25% и увеличение на безработицата близо три пъти.

„Имаше предвиждания за ръст на икономиката миналата година с 0,6%, но тя се оказа, че е отрицателна с минус 1%“, каза бизнесменът. За тази година предвижданията са за 3,5% ръст, но би следвало да се очаква отново срив, коментира още той.

Преговарящите, според Лафчис, трябва да бъдат само лидерите, които да решат този въпрос по политически начин.

„Говорим за оцеляването на един народ, който има срината икономика и трябва да му се даде някакъв шанс тази икономика да се изправи на крака“, каза той и зададе въпроса защо гърците нямат достъп до тегленето на пари от Европейската централна банка директно, а трябва да плащат 300 – 400 млн. евро лихви за 2 години.

Лафчис е оптимист за демокрацията на Европа в утрешния ден, като смята, че преговарящите отново ще седнат на масата и ще намерят решение, независимо от днешното гласуване на гръцкия референдум.

Относно милиардите, които Гърция има да връща на Международния валутен фонд, той отбеляза, че трябва да има някакъв работещ механизъм, по който този кредит да е действащ.

„Тези пари са влизали в Гърция за инвестиции, за военно оборудване, което имат като ангажимент да купуват гърците, но нищо от тези пари не е отишло към хората“, възмути се бизнесменът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама