Ирина Бокова получи наградата за мир на Мостар

21:26, 05 юли 15 / Култура 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе удостоена с престижната Награда за мир на Мостар за 2015 г., съобщи националната комисия на България за ЮНЕСКО, цитирана от БТА.

Кметът на Мостар Любо Бешлич и директорът на Центъра за мир там Сафет Уршевич са връчили наградата на Бокова. В босненския град тя бе по повод честването на десетата годишнина от вписването на стария мост в града в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

„Дълбоко съм развълнувана, че съм първата жена, която получава тази престижна награда. За мен е голяма чест да се присъединя към другите известни лауреати, между които Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Мохамед ел Барадей”, заяви генералният директор на ЮНЕСКО.

Наградата на Мостар е учредена през 2004 г. в Босна и Херцеговина от Центъра за мир в Мостар след възстановяването на стария мост в града. Целта на отличието е да насърчи усилията на всички, които се борят за мир, толерантност, демокрация и зачитане на човешките права и човешкото достойнство в своите становища и обществени действия.

„Мостар е символ на това какво може да бъде постигнато с обединените усилия на народа. Той олицетворява силата на културата да изгражда мостове между различните общности", отбеляза Бокова.

Тя добави, че посланието, което излъчва Мостар, е изключително важно днес, когато културното многообразие е в опасност в много страни и когато културното наследство е унищожавано умишлено, а хората се преследват по религиозни и културни причини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама