Цецка Цачева иска сигурност в съдебната система, за да има по-големи инвестиции в България

11:55, 06 юли 15 / Политика 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основа на управлението е справедливостта в момент, в който българските граждани имат усещането за не докрай справедлив съдебен процес и правораздаване. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на кръгла маса на тема „Конституционният модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени”, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Това е и момент, в който институциите на Съвета на Европа и на Европейската комисия отправят препоръки за промяна в начина, по който функционира съдебната власт, отбеляза Цачева.

Според нея онези, от които зависи промяната, са длъжни да чуят мнението на възможно най-широк кръг експерти магистрати, за да може дебатът на политическо равнище в парламента да завърши по удовлетворяващ начин за максимално широк кръг засегнати от процеса.

Председателят на НС припомни, че към този момент функционира временната комисия за обсъждане на внесения проект за изменение и допълнение на конституцията. Тя отбеляза, че е запозната със становищата на институциите, които имат отношение към темата, както и тези на неправителствени организации и магистрати. 

Според Цачева конституционният модел на ВСС е само част от онова, което е необходимо да се промени.

Съдебната система е и в основата на привличане на чужди инвестиции, но нещата, които се правят само за привличането им не са достатъчни, защото без сигурност в съдебната система, няма сигурност и в инвеститорите, отбеляза Цачева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама