С 24% се увеличават италианските туристи у нас

22:17, 06 юли 15 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Чрез увеличаване на възможностите за транспорт да бъдат привлечени повече туристи, се надява столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на българо-италианския туристически форум, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Тя съобщи, че от 26 юли тази година от Неапол до София и от септември от Бари до София ще летят самолетите на нискотарифната авиокомпания „Уиз Еър“. Над 37 хил. италиански туристи са посетили София през 2014 г., като това е една трета от общия дял на италианците, дошли на посещение в България. Делът на италианските туристи в София постоянно се увеличава, заяви кметът. Ръстът на тези туристи спрямо 2013 г. е 24 процента.

През първите 4 месеца на тази година броят на туристите е нараснал с 2,4 процента. Общо за чуждестранните туристи увеличението за 2015 г. в сравнение с 2014 г. е 6,2 процента. Най-голям брой нощувки в столицата са реализирали гражданите на Гърция, Германия, Италия и Великобритания. Инвестициите в културно-историческо наследство само за тази година са около 2 млн. лева, каза столичният кмет. Тя сподели, че се работи по подготовката на експозицията на Музея за история на София, който ще бъде открит на 17 септември в деня на града. „Поставяме акцент върху културно-историческия туризъм, но не по-малък следва да бъде интереса, насочен към възможностите за развитие на балнео туризъм“, каза Фандъкова, като допълни, че вече има интерес от италиански инвеститори, насочени към този сектор.

Панаирът на куклите е един от съвместните културни продукти между София и италианския културен институт в столицата. Всяка година в Борисовата градина се провежда и седмица на италианската култура. Тя припомни, че софиянци са имали възможността през последните години да видят копие на античните мозайки от италианския град Равена и оригинална картина на Рафаело.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама