Йенс Столтенберг: България решава какво прави НАТО на територията й

11:28, 07 юли 15 / Политика 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искам да подчертая, че НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Българите решават какво правим съвместно в страната ви. Всички трябва да разберат, че НАТО е тук за да защитава всички съюзници, включително България на принципа "един за всички – всички за един".

Това заяви в интервю за БНР генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Изказването на Столтенберг идва седмица след признанието на военния ни министър Николай Ненчев, че на територията на страната ни ще бъде разположена тежката военна техника на САЩ. Според Ненчев тя ще бъде използвана за учения, от които българските военнослужещи имали голяма необходимост.

„Не виждаме непосредствена заплаха за нито една държава-членка на НАТО, в това число за България“, казва генералният секретар на НАТО.

По думите му въпреки това, живеем в променена и по-опасна среда на сигурност. Тя се дължала на заплахата от „Ислямска държава“ на юг, на насилието в Ирак, Близкия изток и Северна Африка, което вдъхновява за терористични атаки в собствените ни държави – „видяхме го в много европейски страни, включително в България“.

Според Йенс Столтенберг след това идва съвсем различната заплаха от Изток, където виждаме една по-нападателна Русия, която от години инвестира значителни суми за отбрана и тежко въоръжение.

„Тя демонстрира желание да използва сила, за да променя граници, като анексира части от територията на съседна държава“, обясни той и посочи случая с Крим, който е първият от края на Втората Световна война насам. Затова трябвало да се адаптираме към по-опасната среда на сигурност.

„Точно това правят заедно България и НАТО“, категоричен е Столтенберг.

Той припомня за срещата в Уелс, на която всички страни са се съгласили, че е необходима промяна в отбранителните планове. По думите му всички – включително и България, са се съгласили, че средата за сигурност е променена. Както на юг, така и на изток.

Това била причината НАТО да инвестира в отбрана и да увеличава и военното си присъствие в източната част на Алианса. Открива нови малки командни центрове в Балтийските републики, Полша, Румъния и България.

„Това не са военни бази, а центрове, които ще установят по-добра връзка между националните сили на България с многонационалните сили на НАТО“, отбеляза генералният секретар на НАТО.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама