Новият шеф на СГС преинсталира софтуера за делата

11:40, 07 юли 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новоизбраният председател на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов, който официално встъпи в длъжност днес, е поел ангажимент да преинсталира софтуера за случайно разпределение на делата, както и целият останал софтуер на служебните компютри в съда. Това се налага, тъй като имало данни за нерегламентиран външен достъп, а съмненията при разпределянето на делата остават.

Относно подписването на разрешение за използването на специални разузнавателни средства (СРС), Топалов посочи, че ще остави сега създадената система за осигуряването на повече хора в дейността за подписването. "Пътят е един - делегирането чрез промени в Закона за СРС не само на заместниците, но и на определени съдии с авторитет", посочи той. Бившият председател на СГС Владимира Янева подаде оставка в края на февруари т.г. именно заради скандални разрешения за използване на СРС. "Ще изчистим името на съда с нашата работа", обеща новият шеф.

В словото си той подчерта, че ще започне редовни срещи с прокуратурата, адвокатурата и неправителствените организации с цел разрешаване на проблеми, които са убегнали на досегашните ръководства на най-големия съд в страната.

"Всяко начало е съпроводено с големи очаквания. В СГС имаше толкова много проблеми през последните шест месеца и аз ще подам ръка на съдия Калоян Топалов и ще му предложа институционална подкрепа", каза и министърът на правосъдието Христо Иванов. Той пожела на новия шеф на съда "твърдост и непоколебимост да отстоява независимостта" на СГС. "Имиджът на този съд сега е на дъното", смята министърът.

"Ако хората не вярват на държава, то съдебната система също има вина за това. Вече и в нея осъзнават нуждата от реформа", допълни Иванов и заяви: "Никога не сме били толкова близо до промяната, колкото днес. Не трябва да позволяваме този път да ни се изплъзне".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама