Христо Иванов: Ако не реформираме ВСС, "гнилите ябълки" няма да изчезнат (обновена)

21:00, 07 юли 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Реформата на прокуратурата е важен момент от съдебната реформа. Пример за това е ръководството на СГС, което предизвика редица скандали. Това ръководство буквално беше „изтикано“ да си подаде оставката. Сега проверките срещу тях не са свързани с корупцията. Тя пак елегантно се заобикаля“.

Това каза правосъдният министър Христо Иванов на дебата „Гражданите питат. Министърът отговаря“. Той добави, че темата за корупцията се прескача като темата за „скелета в гардероба“. По думите му докато няма работеща прокуратура, съставена от качествени кадри, не може да се говори за цялостна съдебна реформа.

Основната идея на дебата, организиран от гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBg, е да бъде избистрена целта и идеята за промени в съдебната система. На срещата министърът отговори на най-често задаваните въпроси на граждани.

Той беше категоричен за необходимостта от реформа във ВСС, за да бъде гарантирано, че най-добрите ще правораздават. Иванов обясни, че през годините ВСС е дал десетки примери, че се нуждае от промени. Един от тях, по думите му, е изслушването на вече назначения председател на СГС, Калоян Топалов.

„Когато имаше избор за нов председател на СГС, кандидатът два пъти спомена за съмнения в случайното разпределение на делата и за външна намеса извън съда, която може би манипулира разпределението на делата. Шокиращото беше, че това не предизвика абсолютно никаква реакция в членовете. Най-простото действие беше да попитат главния прокурор. Ако се направи проверка, ще се стигне до конкретни дела, до конкретни магистрати. Те не го направиха. Това наричам „култура на затваряне на очи“. Ако ние не реформираме ВСС, „гнилите ябълки“ няма да изчезнат, те ще изплуват“, каза министърът.

Христо Иванов отговори на въпросите на граждани като поясни, че разделянето на ВСС ще намали политическото влияние върху съдиите.

„Разделянето на ВСС ще елиминира изкушението от страна на главни прокурори, да оказват през ВСС влияние върху конкретни съдийски назначения.

Председателите на съдилищата трябва да престанат да бъдат началници на съдиите. В момента, в който съдията започне да се оглежда през рамо, преди да вземе решение, това значи, че той не е независим“, каза Иванов.

Министърът обясни, че реформа в съдебната власт ще има, въпреки че днес депутатите от временната комисия за промени в Конституцията, отхвърлиха поправките. На въпроса дали ще бъдат събрани 160 депутати, които да подкрепят съдебната реформа, Иванов отговори, че това зависи от обществената подкрепа.

 

„160 депутати могат да се съберат сравнително лесно, но е въпрос на желание. В момента доста хора следят обществената реакция и това дали „номерът ще мине“. Следят дали днешната комисия ще мине тихо и по това се ориентират. Ако перспективата тази реформа да бъде изхвърлена остане без обществен отзвук, то това ще се случи“, убеден е Христо Иванов.

 

Министърът отговори и на въпросите за нуждата от спешни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет.

"Разделянето на ВСС ще е полезно, защото ще се намали политическото влияние върху съдиите. Така и главните прокурори няма да оказват влияние върху съдийските назначения. По този начин председателите на съдилища ще престанат да бъдат началници на съдиите при вземането на решения“, заяви Иванов. На дебата беше представена и статистика за общественото мнение относно ключови проблеми в съдебната система. Според гражданите основните проблеми в работата на съда са корупцията (68%), политическият натиск (41%), бюрокрацията (31%) и икономическият натиск (25%). Министърът шеговито каза, че преди въпроси за неговата оставка трябва да се изчака резултатът от гласуването на съдебната реформа. Той отново напомни, че необходимите промени в съдебната система няма да се случат без подкрепата на обществото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама