Костов за Гърция: Проблемът е, че продължава да задлъжнява

21:18, 07 юли 15 / Политика 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако гърците считат, че ситуацията им е тежка, трябва да помислят как се е справила България през 1997-98 година, когато дългът на лихвените разходи в бюджета беше 42%, заяви в ефира на БНТ бившият премиер Иван Костов.

Неговите прогнози са, че Еврогрупата ще бъде готова да направи компромиси за Гърция, който да не застрашава самата група.

Според Костов проблемът не е в размера на дълга, а в това, че Гърция продължава да задлъжнява непрекъснато и формира нови дългове.

Оптимистичният сценарий е гръцкият премиер Алекси Ципрас да отиде и да подпише споразумението в този вид, в който е то и да получи една допълнителна подкрепа, за да може да се справи с проблемите, породили референдума и прекъсването на преговорите, споделя Костов и допълва.

Песимистичният сценарий е Ципрас да не може да отвори банките и да не може да започнат разплащанията и кредитирането.

Дори да се намали гръцкият дълг, страната ще продължи да увеличава дълга си, защото в момента тя е с много значителен първичен дефицит и ще завърши така годината, коментира Костов, и даде пояснение, че бюджетът е пред фалит, защото не може да финансира предвидените в него разходите.

Големият проблем, който той подчерта, е, че Гърция трябва да бъде финансирана отвън, тоест с други кредити. Гърция не може да се върне на пазарите на суверенните дългове след прекратяването на обслужването на задълженията към МВФ и към Централната банка и трябва да бъде подкрепяна и подпомагана от официалните институции., но дали те ще бъдат съгласни, е въпросът, коментира още бившият премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама