Новата инсталация за отпадъци ще застраши и ресурсите на софиянци

22:06, 07 юли 15 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едно от най-големите безумия, които ще се случат при откриване на завода за отпадъци в София е, че от него ще излиза огромното количество модифицирано гориво или както още му казват RDF, каза пред София Topnovini.bg Евгения Ташева от екологичното сдружение „За Земята” във връзка с утрешните обществени обсъждания в район "Сердика" и район "Искър" на доклада за оценка на „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък”.

В този завод ще се извършва и изсушаването на органичните отпадъци, така че да могат да бъдат изгаряни в топлофикация, което е безумно, защото е разхищение на ресурси и ще се вдигнат разходите за битови отпадъци на софиянци, коментира Ташева.

Ако се изгради подобно съоръжение за рециклиране, каквото се предвижда, ще означава, че след 20 години столичани ще продължават да хранят тази инсталация за изгаряне на отпадъци, защото тя не може да работи ефективно под планирания си капацитет. Това от своя страна означава, че не може да се уреди висок процент на рециклиране, тъй като нещата, които могат да горят добре, са тези, които могат да се рециклират – различните видове пластмаси, картони, хартиите.

От 2005 г. чак сега се говори за изгарянето на отпадъците на София и това не е много приемлив вариант, тъй като в момента количеството рециклиране в София е толкова ниско, че означава при изпращане на 180 хил. тона годишно отпадъци за изгаряне , какъвто е проекта, излиза, че изпращаме повече от половината от генерираните за София. Това е разхищение на ресурси, отбеляза Ташева.

Гражданите ще плащат скъпо както за завода за отпадъци, така и за изгарянето на тези отпадъци в „Топлофикация София”, но освен това ще повлияе и върху човешкото здраве и околната среда, коментира последствията от изграждането на инсталацията тя.

Ташева определи и вредите за човешкото здраве, като отбеляза, че при операцията за изгарянето излизат ултрафини прахови частици, които са най-вредните за човека. Повишеното им ниво води не само до респираторни заболявания, но и до всякакви други, включително онкологични.

При всеки процес на изгаряне на смесени битови отпадъци се формират и силно токсични вещества, защото дори те да отидат във филтъра при изгарянето, този филтър също трябва да отиде някъде след това, заяви опасенията си експертът.

"Изгарянето на RDF в инсталации със скара генерира технологични отпадъци под формата на дънна пепел, котелна пепел и летяща пепел. Котелната пепел и летящата пепел заедно представляват около 4.5-5.5%. от RDF. Тази фракция се класифицира като опасен отпадък и трябва да се депонира в депа за опасни отпадъци", е цитат от Оценката на въздействието върху околната среда .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама