Външният министър обвини Ислямска държава за засилената миграция към България

17:01, 23 юли 15 / Политика 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национален интерес е да преодолеем последствията от действията на т.нар. Ислямска държава и други терористични групи, водещи до засилен миграционен поток към България и Европейския избор. С тези думи външният министър Даниел Митов открои приоритетите на страната ни в международната политика.

Той беше домакин на Годишната посланическата конференция в София, на която присъстваха представителите на българския дипломатически корпус, съобщиха от външно министерство.

Митов призова за солидарно разпределение на отговорността между държавите-членки на Европейския съюз. Сред останалите акценти бяха предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, кризата в Украйна, гарантирането на енергийната сигурност на страната ни, интересите на България в Югоизточна Европа, както и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Министърът открои важността на присъединяването на България към Шенген, като акцентира, че засилването на външната граница на ЕС би изпратило силен сигнал за единството на съюза в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция.

В рамките на изказването си върховният представител на ЕС Федерика Могерини подчерта съществения принос на България във формирането на европейските политики. Тя заяви, че страната ни активно участва в процеса на преразглеждане на европейската политика за съседство и открои включените по предложение на България измерения за сигурност и енергийна диверсификация.

„Това е в интерес не само на България, но и на цяла Европа. Когато кажем Европа ние казваме България, когато кажем Брюксел, ние казваме София", заяви Могерини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама