Три наблюдателни кули ще следят за пожари на Витоша

15:08, 24 юли 15 25 859 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три новоизградени кули ще помагат за по-бързото забелязване на пожари във Витоша. Те ще са с височина 25 метра, а целта им е да улесняват работат на пожарникарите. Днес те бяха официалното открити и пуснати в експлоатация.

Кулите са разположени в землищата на Бухово, Плана и Бистрица. Те имат сензори за температура на въздуха, влажност, скорост на вятъра. Най-важният им инструменти обаче са обзорните камери с възможност за ръчно управление. По подразбиране специализиран софтуер завърта камерите на кулите шест пъти на всеки пет минути. Всяка камера се върти на 60 градуса, а радиусът на наблюдаваната територия е 5 километра.

При периодичното оглеждане на наблюдаваната територия софтуерът "запомня" как изглежда тя. Ако при следващо завъртане на камерите, софтуерът регистрира пушек в кадъра или пък наличие на ярка светлина, той по безжичен път подава сигнал до централата на софийската пожарна. Оттам оператор поема ръчен контрол над камерата, за да я насочи накъдето иска, да приближи и да установи има ли действително пожар или някой просто си прави барбекю.

"Когато се установи, че пожарът е в горска територия или земеделска зона, екипите могат бързо да предприемат мерки и да отидат на място. Столичната пожарна вече разполага с осем високопроходими автомобила, четири от които са специализирани за горски пожари", каза пред журналистите Йорданка Фандъкова.

Проектът е изпълнен със 100% безвъзмездна финансова помощ, която е в размер от 300 000 евро чрез договор с Държавен фонд "Земеделие", по проект "Устойчиво управление на горите и опазване на околната среда чрез създаване на система за превенция на ранно оповестяване - противопожарна защита".

Планира се изграждането на още две такива кули в района, но засега липсва финансиране за тях.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама