Константин Пенчев ще се бори с езика на омразата в следващия си мандат

08:32, 27 юли 15 / Политика 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдебната реформа е неотменима, каза относно конституционните промени омбудсманът Константин Пенчев в ефира на Нова ТВ. Той е оптимист, че реформата може да се оправи.

„180 подписа е прецедент. Това показва, че няма път назад за България без съдебна реформа”, заяви Пенчев.

Според него промените целят да се изчисти съдебната система и да се направи опит от Висшия съдебен съвет да се въведат по-добри правила и да се премахне възможността да се назначават хора, които нямат нужните качества.

В едно малко населено място след години хората ще бъдат сигурни, че съдът няма връзка с мафията и олигархията, каза още той.

„Трябва да се изчистят „гнилите ябълки”. Аз им казвах навремето „туморите”. В момента всички сме в една лодка, която не може да върви напред без съдебна реформа”, допълни метафорично омбудсманът.

Пенчев е казал и по-рано, че ако бъде предложен, ще се кандидатира за втори мандат за омбудсман, защото има право по закон, уточни той, като отбеляза, че действията му са предвидими.

Всеки може да се кандидатира за омбудсман, каза той относно номинацията му за омбудсман и за тази на Мая Манолова.

Относно тайното гласуване отбеляза, че то е гаранция, че няма да има партийно влияние.

С общественото си влияние ще настоява законопроектите да преминат в парламената, споделя плановете си Пенчев.

Следващото нещо, което той ще направи като омбудсман в новия мандат, ако бъде избран, ще е да се пребори не само с езика на омразата, но и да бъде обединител между институциите и между протестиращите, които разминават своите виждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама