Държавата готви спешни мерки заради масово завръщане на българи от Гърция

23:00, 27 юли 15 / Политика 25 1130 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата готви спешен пакет от мерки при масово завръщане на българите от Гърция. Министерският съвет вече обсъжда възможности за евентуално завръщане на повече от 100 000 безработни българия от Гърция, съобщи Нова телевизия.

Проблем с намирането на работа няма да имат българите, работещи в сферите на услугите, туризма, строителството и селското стопанство, твърдят от Министерството на труда и социалната политика. Висококвалифицираните работници ще бъдат в по-изгодна позиция.

За осигуряването на работа за сънародниците ни отново се разчита на евро средства. До края на годината социалното министерство ще започне няколко схеми по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси и така ще има свободни места за лични асистенти и детегледачи. Ще бъдат подпомагани и фирми, които наемат младежи до 29 години и възрастни хора.

Прогнозите на експертите са, че след около шест месеца хиляди българи ще се завърнат у нас. Ако за високообразованите има някакъв шанс, не така ще стоят нещата за всички.

От Министерството на социалната политика обясняват, че хората с ниска квалификация ще могат да признаят с документ уменията, които са натрупали в Гърция. За тази цел вече работи специална система. Очаква се основният наплив от завръщащи се българи да е след около шест месеца.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама