Нели Куцкова: "Гнилите ябълки" не правят реформите

08:28, 28 юли 15 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със съдебната реформа се цели да се изчисти системата, каза съдия Нели Куцкова в ефира на БиТиВи. Според нея „гнилите ябълки” не правят реформите.

Тя не даде диагноза за промените в Конституцията, запитана от водещия на сутрешния блок, споделяйки, че не мисли това за някакво заболяване, за да слага диагноза.

„Има твърде много проблеми, които не се решават от години. Не знаем дали ще се случи опита за реформата”, каза съдията, но категорично заяви, че все пак ще се случи нещо положително.

Относно съдебната реформа Куцкова каза, че непоследователността прави впечатление и на съдиите. Тя допълни, че „това са вероятно политически уговорки, които няма как да знаем какви са и каква е цената им”.

Важно е какви промени ще се приемат, каза тя, като допълни, че трябва да оставим . постигането им на съвестта на политиците.

По отношение на разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) Куцкова сподели, че това е една стъпка в правилната посока, която се говори от 20 години и самият факт, че съществува такава промяна, е напредък.

Всеки съдия по принцип зависи от адвокатите, без значение дали са повече или по-малко. Куцкова подчерта, че ако прокуратурата има данни за някого от системата, който е корумпиран, то той трябва да се премахне. Всеки човек, който влезе в съда, иска да е независим и съдията да не му влияе, отбеляза тя.

На международно ниво съдиите са избирани от орган, в който поне половината са техни колеги съдии. Така трябва да е и в България, смята съдия Нели Куцкова.

С промените тя и нейните колеги съдии се надяват, че „независимостта на съда ще бъде гарантирана и хората ще бъдат по-спокойни”.

Относно питането към Конституционния съд (КС) за съдебната реформа, тя каза, че може да има три резултата – КС да каже че искането за разделяне на ВСС е недопустимо, че предложенията са допустими да бъдат приети от Обикновено Народно събрание или че  такива промени могат да се приемат само от Велико Народно събрание.

Когато става назначаване на членове на ВСС се гласува тайно, но при гласуване на решения трябва да се знае позицията, за да е ясно кой на какво влияние се поддава, каза Куцкова относно трябва ли да има явно гласуване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама