Проблем с пултовете попречил на ГЕРБ да подкрепи референдума

09:34, 29 юли 15 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проблем с пултовете за гласуване попречил на депутати от ГЕРБ да подкрепят предложението в референдума наесен да фигурира и въпросът за задължителния вот. Това заяви пред Нова телевизия депутатът Десислава Атанасова.

Практиката в НС обаче е при проблем с техниката да се анулира гласуване и да се проведе ново.

След като при вчерашното гласуване част от депутатите от ГЕРБ подкрепиха въпроса за задължителния вот, при повторното му подлагане на гласуване депутатите от управляващата партия в залата намаляха на брой.

"Не искам да доноснича в националния ефир", каза тя в отговор на въпрос за кои точно депутати става дума и как биха гласували те. Атанасова обаче увери, че „не счита“, че има договорки между ГЕРБ и други политически формации.

Допитване с един въпрос, по думите й,е огромна пропаст между тях и избирателите. „Това решение ни скара с нашите работодатели”, обобщи Атанасова.

Вили Лилков от Реформаторския блок” ък обясни, че той и съпартийците му се обявили „против” мажоритарния вот, защото въпросът бил „много общ и неясен”.

„При така поставен въпрос, ако на избори гласуват 30% от българите, може да се получи дву- или трипартиен парламент. Затова ние предложихме да се засили преференциалният вот”, поясни Лилков.

Чавдар Георгиев от БСП пък заяви, че социалистите не са подкрепили предложението за допитване до народа, защото това било „опит да се промени установената демократична система с псевдодемократични средства”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама