"Читалнята" в София отвори врати (снимки)

21:05, 29 юли 15 / Култура 25 917 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Читалнята” е място, където младите хора, софиянци и гостите на града могат да вземат книжка, да седнат и да почетат, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на откриването на новия информационен център, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Новото място за литература е стъкленият павилион в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов”. Цялата му фасада е от буквите на кирилица, което привлича вниманието на минувачите и най-вече на чужденците сред тях.

„Това е най-новата културна локация в нашия град и може да бъде визитната картичка на София”, отбеляза Фандъкова. Тя сподели, че е харесала подхода, при който хората да даряват, а след това да взимат книги и да четат.

Градската читалня е реализирана от общинското предприятие „Туризъм” и Сдружението за градски читални с помощта на неправителствени организации и спонсори. Заглавията, които може да се открият там, са единствено от българската литература.

Над 1000 човека са дарили книги. Те ще получат своите читателски карти на място, казаха организаторите. Нови допълнения в книжното местенце ще се правят непрекъснато. Посетителите ще могат да четат и електронни книги на четци, когато отидат в „Читалнята”.

Освен да запознава хората с българската литература, мястото ще ги информира и за самата столица, като то е превърнато и в информационен център. Работното време на обекта ще е от 10:00 до 20:00 часа всеки ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама