Народното събрание официално прие Закона за НСО

21:37, 29 юли 15 / Политика 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият Закон за Националната служба за охрана, внесен от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ), официално бе одобрен от Народното събрание късно тази вечер, предаде репортер на София Topnovini.bg. Той предвижда службата да охранява и хора, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката.

 

Кои граждани попадат под това определение ще решават специална комисия, ръководена от началника на Националната служба за охрана съвместно с членове председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" и главният секретар на МВР. Те ще решават и типа охрана, която ще се предоставя.

 

Друг спор възникна и заради възможността служителите на НСО да използват помощни средства, когато е наложително, за да изпълнят дейността си по закон - въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления, димки, химически вещества, халосни патрони, патрони с гумени или пластмасови накрайници или шокови куршуми, устройства за принудително спиране на превозни средства, устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие.

 

Единствената забрана е използването на физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати да става спрямо видимо малолетни лица и бременни жени. Това ограничение обаче няма да важи в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства.

 

Депутатите запазиха статута на НСО - тя ще продължи да е към президента и ще е със статут на специализирана военна служба. Не бяха приети предложенията да мине към Министерския съвет.

 

Със закона се задължават специалните служби да се отчитат пред нарочна парламентарна комисия, като ще докладват също за финансите си. Законът разпорежда на правителството да създаде механизъм за граждански контрол върху службите чрез провеждане на консултации с граждански организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама