С процедурни хватки отложиха антикорупционния закон (обновена)

11:06, 31 юли 15 / Политика 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С процедурни хватки депутатите отложиха приемането на антикорупционния орган, който да проверява лицата, заемащи висши държавни длъжности, предложен от силовия вицепремиер Меглена Кунева. Тъй като по правилник трябва да бъде обявена почивка, а след нея да започне парламентарния контрол, депутати от Реформаторския блок поискаха удължаване на времето, докато бъде приет законопроектът.

Народните представители обаче отказаха. Така текстовете остават за след ваканцията.

Против удължаването на времето бяха БСП и ДПС, които са и против закона. В светлината на вчерашното изказване на лидера на ГЕРБ, че работата на депутатите е да си седят на местата, едва 24 от народните представители от партията на Бойко Борисов гласуваха "за" удължаване. Слаба подкрепа имаше и от другия партньор във властта - "Патриотичния фронт", от който едва петима гласуваха. "Против" гласуваха и АБВ, и БДЦ.

Така с 50 гласа "за", 61 "против" и 9 "въздържали се" времето не бе удължено.

По-късно Настимир Ананиев (Реформаторския блок) отново поиска чрез друга процедура удължаване, което изненадващо бе прието.

От БСП обаче изригнаха, че това противоречи на правилника. И председателят Цецка Цачева се принуди да обяви почивка и да свика извънреден председателски съвет.

След него стана ясно, че всички парламентарни групи, освен Реформаторския блок, са настояли да се продължи с парламентарния контрол, а не със закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама