Михаил Миков: Плевнелиев е успял бизнесмен и неуспял политик

13:57, 31 юли 15 / Политика 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Република България, обединител на нацията, за мен е един успял бизнесмен и  неуспял политик. Това написа на страницата си във „Фейсбук“ лидерът на БСП Михаил Миков по адрес на държавния глава Росен Плевнелиев.

 

Констатацията на Миков е по повод вчерашното изявление на президента, с което Плевнелиев обяви, че не одобрява избора на Мая Манолова за омбудсман.

 

„Вече няколко години той прокарва всякакви линии на разделение в обществото по причини, които вероятно самият той невинаги разбира достатъчно добре“, посочи лидерът на столетницата.

По думите му Плевнелиев е човекът, който е позволил да наложи вето на актуализацията на бюджета, която целяла да се осигури възможност за по-бързо възстановяване на ДДС на малките и средни дружества, но е премълчал гордо сключването на договор за 16 млрд. заем. Според Миков държавният глава е човекът, който бленува енергийна ефективност и лекува енергетиката, но наложи вето върху закона за регулиране на непазарно високите цени от т. нар. ВЕИ-та. Росен Плевнелиев е този, който наложи вето, за да запази доминиращите позиции над българските производители на търговските вериги. „Човекът-референдум, който направи всичко възможно, за да се допита до народа по въпроси, на които никой не може да даде смислен отговор, защото са зададени неточно, подвеждащо и мъгляво“, категоричен е Михаил Миков. С текста си Миков моли президента да не забравя, че България е държава с конституционно установена форма на държавно управление - парламентарна република, в която има ясно разделение на властите. По думите на червения лидер изборът на омбудсман се извършва единствено и само от Народното събрание. „Вие нямате политическото и морално право да коментирате публично легитимните решения на Народното събрание, които Ви се струват неправилни според Вашите субективни възприятия“, пише Миков и допълва, че Плевненилиев трябва да се съобразявате с тези решения и висотата на пост му изисква доста по-отговорно поведение. „Харесва Ви или не, Мая Манолова е новият омбудсман на България и това ще бъде така през следващите пет години!“, завършва обръщението на Михаил Миков към Росен Плевнелиев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама