България и Сърбия си разделят 34 млн. евро за регионално сътрудничество

15:58, 31 юли 15 / Политика 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България и Сърбия ще си сътрудничат в областта на ефикасното управление на природните ресурси, увеличаването на трансграничните мрежи и взаимодействия, стимулирането на туризма, опазването на културното и природното наследство, както и инвестициите в младежта, образованието и изграждането на умения, съобщиха от представителството на Европейската комисия в София.

Общите усилия ще се насочат и към опазване на околната среда, насърчаване на адаптирането към изменението на климата и превенцията и управлението на рискове. Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП между двете страни беше приета днес от Европейския съюз. Общата стойност на програмата е 34 млн. евро. 

"Това е втора програма за регионално сътрудничество между България и съседна страна, която комисията одобрява за по-малко от месец. България ще може по-активно да работи със Сърбия в областта на туризма, опазването на културното наследство и околната среда. Тези почти 60 милиона лева означават повече инвестиции и нови работни места за съседните на Сърбия региони“, коментира зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви, че благодарение на програмата двете страни ще могат да развият своите гранични региони по екологосъобразен и устойчив начин.

„Опазването на природните зони по границата и използването на техния потенциал за икономическо развитие е важна стъпка в правилната посока“, коментира Крецу.

Програмата за трансгранично сътрудничество обхваща общо 13 региона – 6 български и 7 сръбски. От наша страна това са София, Враца, Видин, Монтана, Перник и Кюстендил. Програмата ще се управлява от Министерството на регионалното развитие.

Сред очакваните резултати са запазването на културно и историческото наследство, подобряване на интеграцията между различните транспортни услуги, подобряване и изграждане на устойчив туризъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама