Стартира поклонническият поход от София до Рилския манастир (снимки)

10:05, 01 авг 15 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За шести път поклонници от цяла България тръгнаха по пътя от София до Рилския манастир. Шествието е от 1 до 6 август.

Поклонническото пътуване „Рилският Чудотворец" се провежда с благословението на Софийска Света митрополия, с подкрепата на ОП „Туризъм" при Столична община, по инициатива на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

За първи път тази година към Поклоннически път „Рилският Чудотворец" 2015 се присъедини група от Велико Търново. Те са тръгнали на 26 юли от старопрестолния град.

След 9 ч. от храм „Света София" вярващите тръгнаха с литийно шествие, начело с кръста, иконата и хоругвата на св. Йоан Рилски.

Поклонниците ще спрат в Ротондата „Св. Георги Победоносец", откъдето през 1469 г. мощите на св. Йоан Рилски са пренесени в Рилския манастир.

Маршрутът преминава през три от най-красивите български планини - Витоша, Верила и Рила. През шестте дни на прехода до самата Рилска света обител участниците ще изминат пеша повече от 100 км, като нощуват на палаткови лагери на различни места.

Пътуването ще завърши на 6 август, с участие в празничната Света Литургия в Рилския манастир за големия християнски празник Преображение Господне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама