Дончева: Отпадането на въпроса за задължителното гласуване е бакалска сметка

10:33, 01 авг 15 / Политика 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отпадането на въпроса за задължително гласуване от референдума, предложен от държавния глава Росен Плевнелиев, е проста бакалска сметка.

Това заяви Татяна Дончева, лидер на „Движение 21”, в ефира на Нова телевизия.

Според нея задължителният вот означава, че ще се качи избирателната активност. Това пък означавало, че контролираният вот ще има по-малка значимост. Партиите обаче разчитали на купения вот и това не им отърва.

„ГЕРБ и Реформаторския блок показаха жълт картон на президента. Росен Плевнелиев не отигра тактическа добре желанието си да има три въпроса на референдума. Той не проговори с ГЕРБ въпросите, а просто ги сложи на масата. Сега ГЕРБ и РБ му дават знак, а догодина идват президентски избори“, убедена е Дончева.

По думите ѝ има и друг момент, който явно притесни партиите. Той е свързан с референдума и местните избори, което не е добър ход за определени политически сили. Те имали опасенията, че техните избиратели няма да се оправят на избори и референдум с 3 въпроса.

Дончева обясни още, че мажоритарното гласуване е удобно за партиите, които са на власт и към момента на изборите са на гребена на вълната.

„През 2009-а ГЕРБ спечели тотално без районите на ДПС. При мажоритарен вот не на 100%, а примерно 30%, може да стане така, че в момента ГЕРБ да имат такъв резултат, който да им осигури конституционно мнозинство“, посочи лидерът на „Движение 21“.

Според нея при мажоритарния вот обаче не трябва да се подценяват малките партии по места. Местните политически групи можело да се окажат препъни камък на големите партии.

„Реформаторите са в парламента благодарение на пропорцията. При мажоритарен вот ще им е много трудно”, каза още Дончева.

Тя е на мнение, че е нормална практика постът омбудсман да бъде даден на опозицията.

„Какъв ви е проблемът на вас с Мая Манолова?”, попита тя и допълни, че Манолова не си е измислила Костинброд ли.

По думите й колежката й просто е подала сигнала за надпечатване на бюлетини, защото е била длъжна.

По отношение на избирането й за омбудсман, Дончева коментира, че ако тя била на мястото Бойко Борисов, щяла да направя същото. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама