Астрофизикът проф. Лъчезар Филипов: На Марс може да има живот с изкуствена атмосфера

16:41, 01 авг 15 / Любопитно 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спътникът „Кеплер” на НАСА откри планетата Земя 2.0, която е много близка по параметри и по маса до нашата планета и попада в „зоната на живот” на нейната звезда. Възможно е на нея да има живот, защото има вода. Но човечеството няма как да достигне до двойника на Земята, защото той се намира на 1400 светлинни години разстояние.

Във връзка с това откритие астрофизикът проф. Лъчезар Филипов сподели в интервю за София Topnovini.bg, че по всяка вероятност ще открием живот и в Слънчевата система, макар той да е елементарен, като даде пример със спътника на Юпитер „Европа”, който е покрит с лед.

Според него съседната ни планета Марс ще бъде първата колонизирана от човечеството, защото там има вода, има, макар и слабо, магнитосфера, а някога е имало и атмосфера.

"Марс е богата на азот. Слънцето е по-слабо от това на Земята. На Марс може да се пресъздаде изкуствено атмосфера, но учените трябва да се справят с радиацията, която е по-силна от тази на нашата планета", заяви Филипов.

Самото колонизиране може да стане, когато се инвестират пари в технологии, които да създадат изкуствената атмосфера, както и в по-задълбоченото разучаване на Марс, уточни астрофизикът. 

Цялото интервю на проф. Филипов пред София Topnovini.bg може да прочетете ТУК. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама