Цената да учиш журналистика в България и изчезва ли тя

19:50, 01 авг 15 25 5133 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Между 185 и 2400 лева дават студентите за една година, за да се нарекат журналисти, показа проверка на София Topnovini.bg. От общо 51 висши учебни заведения в България са акредитирани 9 университета в направлението „Обществени комуникации и информационни науки” (ОКИН).

Това са Софийският университет "Св. Климент Охридски” (СУ), Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), Нов български университет (НБУ), Бургаският свободен университет (БСУ), Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий” (ВТУ), Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” (ШУ), Югозападният университет „Неофит Рилски” (ЮЗУ) и Американският университет в България (АУБГ).

От държавните университети най-висока е годишната такса за редовно обучение на образователно-квалификационната степен „бакалавър” в УНСС. Там студентите заплащат по 670 лв. на година или по 335 лв. за един семестър. За разлика от УНСС, най-ниска е цената на журналистиката в Софийския и Шуменския университети, където таксата за годишно обучение е 500 лв. – със 170 лв. по-малко.

На гишето за плащане бъдещите журналисти в УниБИТ дават 538 лв. и по 580 лв. в Югозападния и във Великотърновския университети.

Задочното обучение отново е най-евтино в СУ, като там се плаща само 185 лв. годишна такса, докато в УниБИТ тя е 293 лв. В другите държавни ВУЗ-ове не се предлага задочно обучение по специалностите от направление ОКИН.

В частните университети най-скъпо е получаването на образование по журналистика в Американския университет, където годишната такса е в размер на 11 300 щатски долара. Нов български университет търси от студентите по 2400 лв. на година, а Бургаският свободен – по 2000 лв.

По данни на Националната агенция за оценяване и акредитация с най-висока оценка на специалностите от това направление към момента са СУ – оценка 9.10, ШУ (9.02), АУБГ (8.77), ЮЗУ (8.66), НБУ (8.45) и УниБИТ (8.37). С най-ниска оценка за обучението по журналистика е ВТУ (4.88), а УНСС и БСУ не са оценени, показва справка в сайта на Агенцията.

Акредитацията на направлението ОКИН изтича първо за университета с най-ниска оценка - на 26.06.2016 г., последван от УНСС и БСУ през месец март 2017 г. Отново на 26 юни, но през 2018 г. остават без акредитация ЮЗУ, УниБИТ, НБУ и Американският университет. Чак до 2019 г. са акредитирани двете висши учебни заведения с най-висока оценка.

В последните години медийната среда все повече се концентрира в ръцете на лица, които са зависими от властта, сочат различни проучвания. Журналистите от своя страна са с нарушени социални и трудови права и не могат да изпълняват качествено професионалните си задължения.

От днес вече в-к „Преса” и списание „Тема” са закрити и повече няма да излизат на пазара. Те спират само две седмици, след като собствеността им бе прехвърлена от акционерното дружество „Обединени свободни медии”, чиито собственици са Харалд фон Зеефрид, Тошо Тошев и Валери Запрянов на компанията „Интегрирани пътни системи”, свързана с фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) и медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски. А стотиците журналисти, които работеха там, остават без работа.

Доколко самото журналистическо образование отговаря на своята цена и на отражението на свободното слово в България, могат да отговорят единствено самите журналисти.  
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Cardemepe 02:02, 23 мар 23

purchase cialis online How did you know that I what blood pressure medications have lactose like the little ones

2 Oppobbito 16:28, 27 фев 24

PMID 24054929 Review levitra online order

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама