Пчеларите ще получат право на компенсации

23:21, 01 авг 15 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Производителите, които отглеждат медоносни култури със задължението на паша на пчелите, ще получават компесаторни плащания, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на XII-то издание на Странджанския манов мед във връзка с готвената първа нотификация на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщиха от пресцентъра на министерството.

Кандидатстването ще става от следващата кампания по директните плащания през 2016  г., допълни Танева, като изрази надежда до края на годината програмата да бъде одобрена.

„Министерството на земеделието и храните подкрепя и ще продължи да подкрепя с финансовите средства, с които разполага, изложения във всички сектори, които биха позволили на производителите да представят пряко на потенциалните потребители продукцията си. Тази година за първи път пчеларите в биологично направление получават  финансови средства”, отбеляза още Танева.

Регистрираните пчелари са близо 6 800. Продукцията, която се произвежда всяка година от пчелния мед, е между 9500 и 10 500 тона. Това е секторът с най-голям дял на биологично производство, посочи министърът, като допълни, че близо 20 % от продукцията е биологична и намира много добър прием на европейските пазари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама