Иван Иванов: Протестите за цените на тока защитават корпоративни интереси по брутален начин

11:01, 02 авг 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Те защитават корпоративни интереси по един брутален начин, каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред БНР по повод подготвяните от бизнеса и индурстрията протести заради повишаването на добавката „задължение към обществото”. 

Той уточни, че добавката задължение към обществото е с един и същ размер и за гражданите, и за бизнеса. 

„В КЕВР ние разполагаме с всички разходи на индустриалните производства при тях средно 5% отиват за електроенергия”, коментира той. „Когато се говори, че КЕВР взима популистки решение това е една лъжа”, заяви Иванов и допълни още, че в резултат на намерените 265 милиона лева регулаторът е разпределил тежестта между бизнеса и гражданите. 

По думите му увеличението на цената на добавката за производителите на хляб, например ще бъде в порядъка на 0,76%.

Иванов припомни и за въвеждането на наредбата, която ще позволи на големите енергоемки предприятия, които изразходват над 30 гигават часа електроенергия годишно да плащат 85% по-малко от добавката „задължение към обществото”. 

Очаква се на специална пресконференция днес най-големите работодателски организации в България да обявят плановете си за протести срещу новите, по-високи цени за бизнеса. Очаква се и да поискат оставката на Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама