Ромски каруци пречат на трамваите (видео)

15:42, 02 авг 15 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две ромски каруци, спрели насред столичния булевард „Александър Стамболийски“ в неделя на обяд, попречиха на трамвайния трафик, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Каруцарите спряха върху трамвайните релси, за да претоварят багаж от едната талига на другата най-невъзмутимо, докато трамвай по линия 10 стоеше и ги чакаше. 

В крайна сметка ватманът изгуби търпение и след размяна на реплики каруците бяха преместени. 

Общинската Наредба номер 1 за обществения ред при използване на пътни превозни средства по улиците, площадите и пътищата на територията на Столична община посочва, че се забранява умишлено затрудняване или спиране на движението на пътни превозни средства, освен в случаите, предвидени в нормативните актове.

Освен това, същата общинска наредба посочва, че движението на каруци с животински впряг по улиците на София е позволено, само ако талигите отговарят на куп изисквания. Сред тях са возилото да е регистрирано в общината, да са със светлоотразители и да е снабдено с престилка за животински отпадъци. 

Миналата година Общинският съвет се опита да промени наредбата и да въведе още по-стриктни изисквания към собствениците на каруци в София, за да се ограничи движението им, но организациите за защита на човешките права възроптаха, че това било дискриминация, а собствениците на каруци заплашиха с протести.

По същия повод тогава Иван Чакъров, кмет на „Красна поляна“, от която по изчисления излизат най-много каруци призова за стриктно спазване на Наредба номер 1 за обществения ред при използване на пътни превозни средства по улиците, площадите и пътищата на територията на Столична община посочва, но и на наредбата за отглеждане на животни. 

По думите му животните трябва да са регистрирани, ветеринарно прегледани, да имат паспорт. Каруците пък трябва да отговарят на всички изисквания и каруцарите да са над 18 години. „Много деца се возят на каруци и така стават опасни не само за тези, които се возят в нея, но и за всички автомобили в София”, каза тогава Чакъров пред Нова ТВ.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама