Отложиха делото за екстрадиция на Николай Китов

15:25, 03 авг 15 25 766 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тричленен състав на Софийския градски съд (СГС) реши да отложи делото за екстрадиция на члена на Съвета на директорите на "Техномаркет" Николай Китов по искане на Италия за 14 септември т.г.

Той бе задържан след издаването на Европейска заповед за арест в обвинение за данъчни измами на територията на Италия и други страни, от които бюджетът на Рим е ощетен с над 70 милиона евро.

Според съда в заповедта за арест няма гаранция, че след като бъде изслушан, Китов ще бъде върнат у нас, за да излежи наказанието си или за изтърпяване на мярката по неотклонение. Съдиите поискаха и конкретни факти за участието на Китов в престъпленията, в които е обвинен. По искане на защитата ще бъде направен и нов превод на заповедта, тъй като този съдържа неясноти и двусмислия.

Съдът даде 30 дни за получаване на нужната информация.

Според обвиняемия Китов при сделки в рамките на ЕС не се начислява ДДС, като това означава, че няма как той да е "точил" такова. "Това е дело срещу българския износ", каза той.

Заседанието на съда бе прекъснато, тъй като прокурорът по делото заяви, че обвиняемият не е внесъл дължимата гаранция от 10 000 лева. Защитата отрече това и поиска почивка, за да може квитанцията да бъде представена. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама