Съюзът на издателите в България притеснен от съвпадението между коментарите на премиера и проверката на „Сега“

18:15, 03 авг 15 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на издателите в България излезе с декларация, изказваща притеснение от съвпадението между критиките на премиера Бойко Борисов срещу вестник „Сега“ и започналата данъчна проверка на изданието. 

По-рано днес Борисов отрече да думите му „В медиите бухалки на газовите посредници, които стотици милиони изгубиха на година вследствие на моите действия, се манипулира общественото мнение” да се отнасят за вестник „Сега“, който се издава от Сашо Дончев, собственик на компанията „Овергаз“.

„Учудвам се, че някога съм критикувал вестник „Сега”. Ако вие ми донесете написано, че аз съм казал за вестник „Сега” каквото и да било, освен, че на Христо Комарницки ми харесват карикатурите, аз ще отида на крака във вестник „Сега” с букети цветя за всички журналисти”, заяви днес премиерът Бойко Борисов по повод проверката на НАП в печатните медии.

София Topnovini.bg публикува пълния текст на декларацията на Съюза на издателите в България: 

Очакваме информация кои медии проверява НАП

Съюзът на издателите в България уважава регламентираното от закона право на Националната агенция за приходите (НАП) да упражнява контрол над всички участници в стопанския живот на Република България, каквито са и медиите.

Не може да не буди тревога обаче съвпадението, че данъчната ревизия на вестник "Сега" започна дни след като министър-председателят г-н Бойко Борисов изказа публично недоволството си от това издание.

Припомняме, че в началото на 2014 г. НАП извърши пълна данъчна ревизия на издателя на "Капитал", "Дневник" и "Капитал Дейли" - "Икономедиа". Изданията тогава публикуваха критични материали за ролята на КТБ и финансирането й, връзките на Цветан Василев с депутата от ДПС Делян Пеевски и бяха сред най-критичните към правителството "Орешарски" и към прокуратурата. Проверките не откриха нарушения.

В същото време научаваме за сделки на медийния пазар с участието на фирми, които дължат пряко или косвено пари на фалиралата на КТБ и това не е станало повод институциите да извършат проверки, най-малкото за произхода на парите.

НАП съобщи, че прави проверки за пет години назад на всички издатели на централни печатни издания и че проверките нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са заради изготвен през юни месец доклад, "че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания".

Съюзът на издателите в България очаква информация кои печатни и електронни медии са проверявани от НАП, както и какви са заключенията в цитирания доклад.

Съюзът на издателите в България изразява надежда институциите да не бъдат използвани за натиск срещу неудобни медии и редакционната политика на изданията да не бъде използвана като критерий за проверка.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама