На тайна среща с Местан е постигнат компромисът в съдебната реформа

18:38, 03 авг 15 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На тайна среща президентът Росен Плевнелиев, ключови западни посланици и лидерът на ДПС Лютви Местан са обсъждали въпроса за съдебната реформа. Срещата, която не е обявена официално, се е състояла на 22 юли, съобщават от Клуб Z.

Администрацията на президента е потвърдила пред изданието, че целта на срещата е била „да се направи тази първа крачка по отношение на промените в Конституцията“. След нея посланиците излизат с декларация в подкрепа на съдебната реформа, обясняват от пресцентъра. От ДПС са заявили пред Клуб Z, че не знаят за такава среща.

Няколко часа след въпросната среща Местан отстъпва от настояването си за запазване на мнозинството на прокурорите в колегията им, а Реформаторският блок вече не настоява за явно гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС) и изслушване на главния прокурор от Народното събрание.

Възможно е Местан да е бил притиснат от външнополитическата си изолация заради защитата на модела #Кой и лесно да е бил убеден за частичните отстъпки от западните посланици, споделят пред Клуб Z  участници в събитията.

Други варианти, които посочват, са че всичко е било договорено предварително, без да се знае къде и кога, както и че Плевнелиев по този начин е опитал да си осигури подкрепа от ДПС за втори президентски мандат.

По-рано през деня на 22 юли в парламента се провеждат поредните консултации за промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Тогава ДПС предлага свой проект, в който ВСС се разделя, но в прокурорската колегия мнозинство имат представителите на обвинението.

На сайта на президентството още същата вечер е публикувана позицията на Плевнелиев, че трябва да се подкрепи разделянето на ВСС на две колегии и да се засили ролята на Инспектората. Казва се още, че „това ще позволи в бъдеще да се продължат усилията за реализирането и на другите добри идеи като отмяната на тайното гласуване във ВСС, разширяването на кръга от лица, които могат да сезират Конституционния съд, промени в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони“.

Дни след събитията, Радан Кънев, в свой анализ за българския политически сезон, казва относно компромиса: „Постигнахме го сами - и ГЕРБ, и президентът бяха съгласни на варианта на ДПС“.

Но не става ясно кой кого е убеждавал за постигането на компромиса, къде точно е постигнат той и каква цена се плаща за него, коментират още от Клуб Z.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама