20 години затвор за покупка на гласове, искат Реформатори

15:39, 04 авг 15 / Политика 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наказанието за търговия на гласове на избори да се завиши на от 6 до 20 години затвор, искат от Реформаторския блок, а глобата да скочи на от 10 до 20 хиляди лева. Найден Зеленогорски, Димитър Делчев, Димитър Шишков и Димитър Танев, които са вносители на предложението, искат още да се предвидят и поощрения за лица, които разкриват подобна търговия.

В законопроекта те предлагат още провокацията към подкуп да бъде декриминализирана. Така тя ще може да се ползва като законно средство за разкриване на корупция.

"Ние предлагаме да се декриминализира склоняването към подкуп. Това не означава да отпадне наказанието при подкуп, а че се дава шанс на участник да съдействат на органите на реда да разкрият престъплението, срещу което няма да подлежи на сегашната наказателна отговорност. Предложенията ни са свързани и с друг аспект – да се гарантира, че трите власти са независими и не може да има нерегламентирани контакти между съдии и министри например", обясни Зеленогорски.

По думите му сега, ако получилият пари за купуване на гласове иска да разкаже това пред органите на реда, не го прави от страх, че ще влезе в затвора. Докато измененията дават възможност на съдействащите за разкриване на престъплението да не подлежат на същата строго наказание, допълни той.

"Купуването на гласове е форма на активен или пасивен изборен подкуп и, в този смисъл, като се декриминализира, ще дадем повече шанс на органите на реда да се справят с проблема. 24 % от гласовете са купени или корпоративен вот и това е тежка ситуация за нашата демокрация", подчерта Зеленогорски. Той добави, че предложението би решило до голяма степен и проблеми в борбата с корупцията и работата на органите на реда. При влизането на подобен закон в САЩ и в редица стари демокрации в ЕС корупцията е била силно ограничена и склоняването към подкуп е намаляло значително, заради стимулирането от закона участващият в подкупа да се поправи и разкрие престъплението, посочи Зеленогорски като изрази надежда, че в зала промените ще бъдат подкрепени и че е добре да влязат в сила преди изборите, за да пресекат схемите на купуване на гласове.

Като втори аспект на промени в НК, Зеленогорски посочи нерегламентираните контакти  между трите власти в България. Не знам защо някой се смущава, че трябва да гарантираме независимостта на съдебната власт, включително и през забрана на нерегламентирани контакти с изпълнителната власт. През последните десетилетия имаме сериозни проблеми с опитите на политиците да се намесват в тази независимост, обясни Зеленогорски и призова през медиите да не се манипулират хората, че ставало дума за разговорите от личен характер или поздрав на улицата между магистрат и министър, а за разговори, свързани с решаване на съдебен процес, ход на следствие, оказване на натиск върху прокуратурата. Зеленогорски добави, че се очаква прецизиране на текстовете и би било добре да има широка публична дискусия по тези предложения на РБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама