ЦИК одобри по-ясни изборни книжа за местния вот

18:23, 04 авг 15 25 748 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри промени в изборните книжа за предстоящите местни избори. Това съобщи пред София topnovini.bg председателят на комисията Ивилина Алексиева. Тя обясни, че поправките изключително много ще улеснят избирателите относно техните права и задължения. Промените ще бъдат обнародвани в Държавен вестник най-късно във вторник, обясни Василева.

„Това от промените, което много подкрепям и много се радвам, че приехме е, че пояснителният текст отдолу е прецизиран. Дава се много по-добро обяснение на избирателите относно техните права и задължения, така че в момента, в който отворят една изборна книга да са напълно наясно с нейното съдържание и изискванията на закона. За мен това е големият позитив в промените, които приехме", каза още председателят на ЦИК .

Новите текстове са по-дълги, но са написани с по-кратки изречения, каза председателката на ЦИК. Те са в улеснение както на избирателите, така и на партиите, които участват в изборите. Пояснителните текстове, които са променени се съдържат почти във всички изборни книжа, обясни Алексиева. Това включва декларациите, които подават партиите за участие в избори, заявленията на избирателите за включване в списъците, както и заявление от граждани, които се отказват от правото си на вот и др.

Другата промяна е свързана с декларациите, с които избирателят потвърждава, че отговаря на изискванията и има право да участва в изборния процес.

"Тук сме приели друг подход. Вместо да кажем на избирателя, че декларира, че отговаря на изискванията по член 396 ал. 1 от Изборния къдекс, ние вече изписваме текста. Така, като го види избирателят и прочете съдържанието на декларацията, разбира може или не може да се подпише под тази декларация, отговаря или не на тези изисквания. Според мен това също една необходима и позитивна промяна. Не може да очакваме хората да знаят какво гласи определен член от закона“, коментира Ивилина Алексиева. Така в изборните книжа вече ще се вижда пълният текст на чл. 396, а именно:

Чл. 396. (1) Право да избират общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място. 

Как изглеждат новите изборни книжа и дали текстовете са по-ясни за избирателите ще стане ясно до края на деня, когато те ще бъдат публикувани на страницата на ЦИК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама