Социалното министерство готви програма за хората пред пенсия

18:52, 04 авг 15 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) разработва програма за заетост, насочена към хората в предпенсионна възраст. Това съобщи днес в Разград вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде репортер на Разград Topnovini.bg.

Целта е да се направи ефективна програма, която да предоставя устойчива заетост и да провокира интереса на хората. 

По думите на министъра сегашната програма е неработеща и в нея са се включили едва 29 души. В момента безработните над 50 години са 126 000 души и стремежът на министерството е да се включат колкото се може повече хора на пазара на труда.

"Новата програма няма да обхваща само публичния сектор както досега и няма да се субсидира 100% от държавата, а ще се търси и съфинансиране от работодателите. Сега се водят консултации, за да се избистри моделът, и до края на годината програмата ще бъде готова", заяви министър Калфин.

Той се срещна днес със служители на структурите към министерството, в това число - Агенция по заетостта, Главна инспекция по труда и Агенцията за социално подпомагане от област Разград.

По време на разговора той призова за предложения, свързани с ефективността на програмата за заетост за хората в предпенсионна възраст.

„За мен е важно да се вземе предвид опита на колегите по места, когато разработваме програмата. Спецификите на отделните райони са от съществено значение и трябва да бъдат отчетени, тъй като и хората, за които правим тази програма, очакваме да са от цялата страна, не само от няколкото най-големи градове в България“, коментира още министърът.

По време на срещата със служителите, министърът се запозна и с особеностите при реализирането на младежките програми в региона. Област Разград е сред областите с рекордно ниска младежка безработица. Предизвикателството обаче е насочено към активното включване на пазара на труда на т. нар. „демотивирани млади“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама